Вийшов квітневий випуск газети "Долоньки". Газета зберігається в розділі Файловий архів.

Газета для дорослих і дітей


«ДОЛОНЬКИ»

В дитячих долоньках і світло, і правда, В дитячих долоньках лукавства нема. Їх щире тепло,безкорислива ласка Дарують наснагу мені до життя.

1 КВІТНЯ - ДЕНЬ СМІХУ

Сучасний світ диктує нам свої правила та нав’язує нові життєві принципи. Люди, що живуть у великих містах знаходяться у постійній напрузі. Стреси стали звичайною реалією для простої людини, яка намагається вижити у такому діловому світі, як наш. Тут влада та гроші вирішують будь-яке питання.

Принципи людяності втрачаються, а, натомість, з’являються нові. І все частіше посмішки на людських обличчях з’являються лише на телебаченні у рекламах, для того, щоб показати, що і Ви можете так чудово посміхатися та бути щасливим, за умови купівлі нового чергового продукту. Та стати здоровішим, якщо купите нові ліки. Все стає бізнесом, навіть, людське здоров’я та радість.

Але треба завжди пам’ятати, що людина – сама творець свого щастя. Ми самі його створюємо, кожен для себе. І це, насправді, набагато легше, ніж здається. Гляньте на дітей. Вони радіють простим речам. Вони щиро посміхаються при вигляді кішки або собаки. Коли просто ідуть, біжать, коли бачать батьків, бабусь та дідусів. Вчені підрахували, що дітлахи 4 років сміються приблизно 300 разів на добу. Доросла ж людина в сучасному суспільстві – лише 15 разів. Відчуваєте різницю?

Деякі скажуть, що зараз нема чому радіти. Що сміх без причини – ознака невеликого розуму. Що шеф не оцінить посмішки в складний для фірми час. Що людина, яка посміхається, йдучи по вулиці, не в собі. Говоритимуть багато чого. Мені ж до вподоби слова Барона Мюнгхаузена: «Серйозний вираз обличчя – це ще не ознака розуму, панове. Всі дурниці на Землі робляться саме з цим виразом. Посміхайтесь, шановні, посміхайтесь!».

І насправді, звичайний сміх може позбавити людину від багатьох проблем зі здоров’ям та поганого настрою.

Сміх підвищує імунітет

Доктор Лі Бйорк з Лома Лінда Університету медицини в Південній Каліфорнії досліджував вплив сміху на людський організм протягом 30 років. На основі своїх дослідів він дійшов висновку, що сміх значно зменшує вироблення гормонів стресу та підвищує рівень ендорфінів,- гормонів, які володіють властивістю зменшувати біль. А це, в свою чергу, зміцнює імунну систему.

Рецепт Доктора Бйорка полягає в тому, що 30 хвилин сміху 3-4 рази на тиждень дорівнює тому самому ефекту, що людина отримує від тренування. Доктор проводив дослідження у двох групах людей, що перенесли різні хвороби серця. Одна група дивилася комедії, іншій –давали лише медикаменти. В результаті, ті хто дивилися комедії та багато сміялися майже не страждали на повторні інфаркти в порівнянні з 42% повторних хвороб у людей з контрольної групи.

Під час сміху в організмі виробляються Т-клітини, що протистоять різноманітним захворюванням. А дослідження доктора Девідсона показують, що оптимістичні та веселі люди мають набагато сильніший імунітет . Коли їм вводили вакцину з грипом, то вони не захворювали в порівнянні з песимістами, які досить часто довго та тяжко страждали.

Отже, стародавній вислів «смійтесь на здоров’я» можна приймати буквально.

Серце працює бездоганно

Вище було сказано про дослідження, що проводились, та висновки, які зробили лікарі щодо впливу сміху на хвороби серця. Тут треба додати, що посмішка та сміх сприяють нормалізації кров’яного тиску. Доктор Майкл Міллер з Університету Меріленд у своїх дослідженнях виявив, що:

o Сміх сприяє збільшенню кровотоку. Це допомагає стимулювати серцевий м’яз та значно поліпшує його роботу.

o Сміх допомагає упередити різноманітні хвороби серця та його похідні. Доктор Міллер виявив, що люди, які страждають на серцеві захворювання набагато серйозніші у повсякденному житті та «сприймають все близько до серця».

o Після 5-10 хвилин сміху розширюються кровоносні судини, кров циркулює краще, а з цим й корисні речовини до тканин доставляються швидше та у більшій кількості.

Артерії – це важливо!

Сміх активізує кровообіг в середньому на 22%. Вчені впевнені, що це позитивно діє на внутрішню оболонку артерій. Через нервово-психічну напругу пошкоджуються захисні бар’єри кровоносних судин. Це, в свою чергу, сприяє утворенню холестеринових відкладень, накопиченню жиру та запаленню. Так і виникають серцево-судинні хвороби. А таке розповсюджене в наш час захворювання як атеросклероз захоплює все більше людей у свій полон. Отже, краще виконувати профілактичну роботу по упередженню та побільше сміятися. Тим більш, що це весело.

Година у спортзалі?!

Сміх – прекрасна аеробна вправа. За рахунок того, що вдихається більше кисню, відбувається стимулювання серця та покращення кровообігу. ДослідженняСтенфордського університетупоказують, що 1 хвилина сміху дорівнює 5 хвилинам кардіо. А за годину, можна спалити до 500 калорій. Теж саме, що витрачає людина після години виснажливого тренування. Коли людина сміється, відбувається масаж всіх внутрішніх органів, зміцнюються м’язи черева, спини та ніг.

Природний кондиціонер для легенів?

Сміх найприроднішим чином активізує наші легені. Відповідно – надходження кисню в кров збільшується. Коли людина сміється, то робить короткий, але глибокий вдих, а з ха-ха-ха або хі-хі-хі,- довгий поступовий видих. Це сприяє тому, що кисень надходить в нижні частини легенів та очищує їх. В цей час діафрагма скорочується, грудна порожнини збільшується. Отже, об’єм легенів також збільшується.

Очищувальна процедура!

Сміх – природна система очищення організму. Коли ви смієтесь, то відбувається скорочення діафрагми. Це призводить до розширення грудної порожнини та зменшення черевної. При одночасному скороченні з м’язами черева діафрагма сприяє підвищенню внутрішнього черевного тиску. Напружуються черевні м’язи, за ними активізується діяльність гладкої мускулатури кишечнику, поліпшуючи значним чином його роботу та виводячи шлаки і токсини. ЩеГіппократнаголошував, що сміх дуже добре впливає на травлення їжі.

Прощавай туга!

Британські психологи дійшли висновку, що після смішного фільму настрій значно підвищується. Доктор Бйорк ще й додає, що, навіть, перспектива посміятися, призводить до того ж самого ефекту.

А у момент сміху в головному мозку природним шляхом виробляються ендорфіни, що є не лише знеболюваним, але й відповідають за емоційний стан людини. Ще їх називають «гормонами щастя», «природним наркотиком», або ж «гормоном радості». Ті ж самі гормони контролюють діяльність ендокринної системи, що є дуже важливою для кожної людини.

Стресу – ні!

Також слід додати і про дослідження, які доводять, що наша реакція на стресові події буде змінюватись від того, як ми розглядаємо ситуацію: як «загрозу», або як «виклик». Гумор може надати нам більш безтурботні перспективи та допомогти нам розглядати події як «виклик», що робить їх безпечнішими, позитивнішими та продуктивно вирішуваними.

Дзеркало також неперевершене!

Якщо людина часто сміється, то лікувально-косметичні процедури для шкіри навряд знадобляться. Сміх тонізує та укріплює м’язи обличчя , поліпшує циркуляцію крові та розгладжує зморшки. Шановні дівчата та жінки, задумайтесь! Це ж природна косметологія! Я від себе додам, що посмішка на обличчі – найкраща й найдорожча прикраса!

Впевнена, що це питання й досі досліджене не повністю. Є ще чого багато додати. Але, безумовно, краще сміятися, ніж плакати, посміхатися, ніж сумувати. Це не лише приємніше, а й вигідніше для здоров’я.

«Веселе серце добре лікує, а пригноблений дух сушить кістки»

Кiлькiсть переглядiв: 51

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.